maanantai 21. maaliskuuta 2011

Laihduta helposti

Nämä ohjeet eivät sovi yhteen itsekurilla laihduttamisen kanssa, vaan ovat tarkoitetut elämänmyönteisille ihmisille, jotka eivät ole päättäneet toteuttaa itseään syömällä tai juomalla.


Itä-Suomeen etelästä muutettuani talvet ovat ainakin kymmenen astetta
kylmempiä kuin mihin olen tottunut. Niinpä talven aikana on kulunut
käsittämätön määrä kuumaa juotavaa, mistä maha kasvaa, etenkin kun
kuumaa juotavaa keittäessään silloin tällöin vahingossa aina nappaa
jotakin syötävääkin. Nyt kun pakkaset ovat ohi, olisi aika laihduttaa.
Hyvin se näkyy alkuun sujuvankin, kun vain jättää teen pois. Saa
nähdä, miten pidemmän päälle. Kerään tähän tähänastisia
laihdutuskikkojani ja lisäilen sitten ajan myötä, jos jotakin uutta
keksin:

* Kunnollinen vesi. Täkäläinen vesijohtovesi on suodatettava tai
sitten juotava pullovettä, sillä sellaisenaan vesijohtovesi ei vie
janoa - lieneekö joku muukin juonut liian monta kupillista kuumaa?

* Teemukin voi vaihtaa pikkuiseen teekuppiin ja juoda vajaan kupillisen ja silti lämmittää mukavasti.

* Mahan pitäisi antaa kutistua sen, minkä voi, jottei vahingossa syö
tilalle ruokaa. Eli täytyy katsoa, ettei maha pääse venymään
ollenkaan: ei liikaa syödessä, ei ruuan jälkeen, jos tottumuksesta
pitää mahaa sisällä, ei liikkuessa, ei asennon muuttuessa, kun maha ei
ole täynnä vettä.

* Pitäisi vaihtaa pienempiruokaiseksi - eii siis tehdä ikävää
laihdutusspurttia, jonka sitten unohtaa ja syö taas liikaa - vaan
muuttaa ruokatottumuksiaan pysyvästi. Joka päivä siis vähän vähemmän
ruokaa kuin edellisenä päivänä, ja korkeintaan saman verran, mikä
merkitsee, ettei saa vähentää kovin paljoa kerralla vaan vähitellen
totutella keveämpään vatsaan, joka toki mukavampikin on!

* Samaistu vain kanssasi suurin piirtein saman verran ylipainoisiin, joilla on samanlainen asenne ruokaan ja laihduttamiseen kuin sinulla. Lihavuuden määrä vaikuttaa eri ruokien sopivuuteen: lihavampi tarvitsee vähemmän ruokaa eikä ollenkaan lihottavia ruokia vaan tykästyy kevyisiin laihdutusruokiin ja niiden tuomaan elävöittävään keveään oloon. Laihat taas tosiaan kaipaavat karkkia, pasteijoita ym. lihottavaa. Myös eri laihdutuskeinojen sovittaminen omalle motivaatiolle ja ololle menee yhtä aikaa lihavuuden ja laihduttamisenhalun kanssa: motivaation määrä kuvastuu psyykessä. Pitkään jo laihduttanut ja paljon laihtunut on laihduttamisen jaksavaisuudeltaan heikompi ja tarpeiltaan ruokakeskeisempi kuin vasta laihduttamisen yrittämistä aloittava.

* Pidettävä vatsa sisällä. Jos pidät vatsaa aivan kevyesti aavistuksen verran sisempänä kuin mitä tarvitsee, jottei vatsa veny, niin saat kylläisen tunteen.

* Jos uhkaa tulla kovin nälkä, niin syötävä heti mutta vähemmän kuin
olisi nälkäänsä ahmiessaan syönyt.

* Ison aterian loppuosa maistuu mössöltä, pelkältä mahantäytteeltä. Useampi pieni ateria maistuu paremmalta, etenkin ensimmäiset haukkaisut vain. Huljuttele hampaat vesikulauksella, jottei useammin naposteleminen vaurioita niitä. Ajan myötä totut maukkaampaan ruokaan niin ettet enää halua popsia mahaasi liian täyteen, kun se ei tunnu ollenkaan yhtä kivalta, vaan mieluummin napostelet jotakin pientä sitä sun tätä pitkin päivää ja selviät niin paljon vähemmällä ruualla.

* Kun liian laiha koirani syö tuhtia liharuokaa, se kuulustaa siltä kuin uivuuden näännyttämä tuntisi virvoittavan sateen ropisevan. Mietin, että juuri tuolta kuuluisi tuntua, kun syö oikein. Mikä ruokamäärä siis on se sopiva kulloinkin? Kuulostelin oloani ja huomasin, ettei ruoka vaan se, etten ainakaan pariin tuntiin söisi mitään - ei paastoten vaan siksi, että olen ainakin sen ajan ihan kylläinen. Laiha tarvitsee tuhtia ruokaa, lihava taas mahdollisuutta olla syömättä, etenkään syömättä mitään raskasta tai paljoa mahaansa täyttämästä.

* Jos sinun tekee mieli tiettyä ruokaa, älä syö ensin muuta, vaan heti mielitekosi mukaan, jottet turhan päiten syö mahaasi täyteen jotakin, mikä ei vie ruokahaluasi sillä hetkellä.

* Mieti, mistä hoikentavista ruuista pitäisit: salaatista, hedelmistä, raejuustosta,...? Älä korvaa niillä lihottavimpia ruokia, jotka vaativat korvaajaltaan mahantäyttävyytt tavallisen ruuan tapaan, vaan käytä niitä perusruokavalion osana keventämässä kalorimääriä.

* Älä syö keittoa, sillä keitto venyttää vatsaa viemättä ruokahalua yhtä hyvin kuin tavallinen ruoka.

* Jos tulee hiukan nälkä, mutta ei halua vielä popsia mitään, niin
pitäisi tehdä joitakin vatsalihasliikkeitä ja varoa niiden jälkeen
venyttämästä vatsan seutua.

* Nautittava kevyemmästä olosta. Annettava sen ilmetä parempana ryhtinä.

* Laitettava mahan kohdalta juuri hiukan liian tiukat housut, jotta
muistaa laihduttaa ja jotta vatsa ei veny vanhojen tottumusten mukaan
ollessa.

* Varo syömästä ihan vain lämmetäksesi. Käytä villasukkia. Juo ulkoa tullessasi talviaikaan heti kuppi kuumaa. Kääriydy vilttiin ja käytä paksua villapaitaa, niin on miellyttävä lämmin olo, vaikkei popsisi mitään.

* TEHTÄVÄ KAIKENLAISTA HAUSKAA, jotta aika kuluu rattoisasti
tekemisten parissa eikä kerkiä syömään ja sitten kun syö niin vähän
vain haukkaisee välissä ja jatkaa heti taas muita puuhiaan.

* Voimia saa paitsi ruuasta ja juomasta, niin myös kaikenlaisesta terveeseen luonnolliseen ikiaikaiseen elämäntapaan kuuluvasta: auringonpaisteesta, miellyttävästä vaihtelevaisesta liikunnasta, luonnon kauneuden ihailemisesta, tunteidenmukaisuudesta, elävöittävän kauniista yleismaailmallisesta moraalista, ystävällisestä sosiaalisuudesta jne.

* Jätettävä lihottavimmat ruuat pois, tavallista perusruokaa tilalle.

* Jos syö tottumuksesta, niin ensimmäinen haukkaisu maistuu hyvältä mutta loput on pelkkää mössöä. Syö siis vain yhden haukkaisun verran kerrallaan, esim. onenansiivu pieninä paloina niin yksi omena voi kestää välipaloina melkein koko päivän vaikka ateriat olisivat pieniä.

* Aterioiden välejä pidentääkseen ja mahaa kutistaakseen juotava
kulaus vettä kun on hiukan nälkä, niin se pitää nälän jonkin aikaa.

* Juotava silloin tällöin mehua ja syötävä kevyttä laihdutusruokaa,
jotta selviääjonkin aikaa vähemmillä kaloreilla. Sitten taas
tavallinen annos tavallista ruokaa, jotta selviää vakituisesti
pitkällä tähtäimellä vähemmällä ruualla. Vatsan kutistuessa ja olon ja
tottumusten muuttuessa liikunnallisemmiksi ja toimeliaammiksi pitäisi
siten onnistua vajuuttamaan ruokamäärää huomattavasti pienemmäks
ilman että pinna menee kireälle. Ruokailutapa muuttuu
tiedostavammaksi, kun syö pienempiä aterioita.

* Juokseminen ja muu liikunta omaan tahtiin omaksi iloksi ja kunnon
kohotukseksi! Opettele hyvä tapa liikkua vatsalihaksista alkaen... Se
tuo paremman ryhdin ja pienemmän vatsan.
Lue blogistani Happiness tips (nimeä klikkaamalla profiilisivulle jolla blogilista) http://happinesstipsblog.blogspot.com merkintä hyvästä tavasta liikkua: onnellistuttava liikunnallisia lahjoja kasvattava neuvo. Muista kokeilla, joua saat uuden lempiharrastuksen!
"Enjoy moving
Do not make plans about how to move butdecide each second and each fraction of a second anew what right now feels like the best idea about where to move, how to move, in which style, in which attitude, in which mood, with how much eager interest and quickness resulting from that or relaxed awareness or emotionally motivated force,... So you change all the time, your plans change and you learn to pick each fraction of a second just the things that you like best right then to be your goalsetting right then in practise in your movements. So you feel happy and fullfilled. Be wary of boredom and habits. "

* Eloisuuden arvostaminen näyttäisi olevan laihduttamisen kannalta tärkeää, jotta et syö siksi, että olet tapoihisi piintynyt tai elät liian raskaasti.

* Ihmisen kuuluisi katsella KOKO AJAN ja NAUTTIA kovin KATSELEMISESTA kuin villieläinmluonnon keskellä. Luulen, että moni joka syö liikaa, katselee liian vähän. Uppoudu nauttimaan väreistä ja niiden synnyttämistä mielentiloista, kontemploi näköaistimuksiasi kokemuksellisesti. Etsi kustakin näkymästä kaunisja etsi kauneutta ja aistimusten monimutkaista monimuotoista rikkautta lorostavat tavat asennoitua katselemiseen. Ihminen tarvitsee näköaistimuksia paljonenemmän kuin ruokaa - jos kaipaat jotakin hyvää oloa jatkuvasti, se on luultavasti juuri maisemien ihailemisen tuoma luontainen katsomisen nautinto.

* HYVÄ RYHTI!

* Pidä kroppasi koko ajan mahdollisimman eloisasti ja mukavasti, hyväntuulisen toimeliaasti - kuin käpertyisit lämpimän viltin alle mahdollisimman mukavasti tai silloin kun haluat liikkua juuri liikkumisen ilosta!

* Raskas tunne vatsassa on vältettävä ja tavoiteltava kevyen eläväistä
keskivartaloa.

* Leivonnaisissa näkyy olevan valtava määrä kaloreja, kai koska niissä, suolaisissakin, on tosi paljon rasvaa. Syö mieluummin kokonainen suklaalevy kuin muutama suolakeksi saati sitten muu leivonnainen. Hedelmissä sen sijaan on paljon vähemmän kaloreja kuin luulisi. Mehudieettikirja neuvoo, että laihtuu kolme kiloa viikossa, jos syö päivässä viisi ateriaa, joissa kussakin on kaksi omenaa (tms.) ja muuta hedelmää. Eli jos voit hedelmillä ja vihanneksilla korvata muuta ruokaa, niin ei haittaa, vaikka söisit kovin paljon hedelmiä ja vihanneksia joka päivä.

* Lemmikeille vatsat jatkuvasti täyteen, jottei niiden nälkä aja sinua
sosiaalista kautta syömään niiden seuran ruokaorientoituneisuuden
vuoksi

* Suosi seuraa, jolla on runsaasti muuta positiivista toimintaa kuin syöminen.

* Ota asenteeksesi että pieni maha on luonnollinen ja pulskanpuoleinen
liian täynnä. Omaksu myös hoikan identiteetti, jotta sitoudut
hoikempaan hyväryhtiseen peilikuvaan etkä sohvaperunaan.

* Luin joskus alkua kirjasta "Laihdu, älä laihduta". Siinä sanottiin, että tavoiltaan joustavat ihmiset hoikistuvat, ja suositeltiin, että tekisi joka päivä edes jotakin uutta ja erilaista mukavaa, esim. vaihteeksi kiertäisi korttelin toiselta puolelta. Kirja vaikutti niin hyvältä, että mieluusti suosittelisin sitä, mutta tekijää en muista enkä ole aivan varma tuosta nimestäkään, mutta tuolla nimellä voisi kokeilla sitä etsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti