keskiviikko 1. toukokuuta 2024

Nimityksistä

 On kuin klo 18 tai 19 tienoilla illalla yleensä syöty perheen yhteinen ateria toisi liian suuren ruuan tarpeen, jos sen nimi on "päivällinen", kuin keskellä päivää syöty steria, esim. klo 12, kuin päivän työtehtäviä olisi vielä paljon ja pitkäön. Sen sijaan nimitys "illallinen" kertoo, että saa jo elellä rauhallusemmin, omien mieltymysten mukaan mm harrastaa, tehdä askareita ja nauttia kotona olosta. 

Jos joillain on tapana joskus syödä myöhäisillan ateria, esim klo 20.30 tai myöhemmin, niin se on kai nimeltään "iltaruoka" ja pyrkii tyynnyttämään, lämmittämään yhdessä (paksujen kivan puhtaiden) lämpimien vällyjen ja sisällä pysyttelemisen kanssa ja auttaa jaksamaan, jos esim. jokin työurakka on venynyt iltaan.  

Jos valvoo yötä myöten esim koska juhlat venyivöt pitkään, vaikkei ole tottunut, tai herää yöllä, ja syö voiveivänpalan ja juo lämmintä voidakseen nukkua tyyntynein mielin ja hyvän olon kanssa, niin sen aterian nimi on "yöpala". 

Jokin samantapainen välipalamainen ruoka tavallisena iltana paljon aiemmin illalla on nimeltään "iltapala". 

Yöruoka ei ole hyvä idea, sillä sellaisen tarve liittyy yleensä heikkoon oloon. Keho on virittäytynyt hiljaisempaan eloon ja lepoon, ja niin tarttis olla lämpimämmät vällyt, esim yöpuku, viltti ja sen päällä paksu talvitäkki ilmavasti, niin lämpöisessä lepäisi paremmin, ja niin vuorokausirytmi sovittuisi luonnolliseksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti